W diecie dostarcza się różne formy L-karnityny w postaci soli (fumaran L-karnityny) lub estrów (acetyl-L-karnityna). Do wnętrza plemników wnika tylko wolna L-karnityna, która jest przekształcana do formy estru i tak magazynowana.
Wchłanianie
Ważne jest, aby nie przyjmować DL-karnityny lub D-karnityny, gdyż są one nieskuteczne i szkodliwe dla mięśni. D-karnityna i L-karnityna konkurencyjnie wchłaniają się w jelicie, więc podawanie formy D osłabia działanie formy L. Wchłanianie L-karnityny nie ulega zwiększeniu przy stosowaniu w jednej porcji ilości większej niż 2 g. Biodostępność L-karnityny po spożyciu ilości >2 g jest ok. 16%, a biodostępność <2 g waha się od 54% do 87%, w zależności od dawki.
Zależność między L – karnityną a jakością nasienia
Badania pokazują, że im niższe stężenie L-karnityny w spermie, tym mniejsza ruchliwość plemników... czytaj dalej w serwisie Dziecko.wieszjak.polki.pl